Prof. Dr. Serdar KURNAZ | Batılı Okuma Yöntemleri ile İslam Klasiklerini Okumak

[sablon_gorsel]

 

Anadolu İlahiyat Akademisi

Geleceğin Akademisyenlerini Arıyor Projesi

Ders Raporu

Lisans 3. 4. Sınıf Grubu 

Tarih ve Saat

14.02.2024

Ders

Klasikleri Okuma Yöntemleri

Hoca

Prof. Dr. Serdar Kurnaz

Konu

Batılı Okuma Yöntemleri ile İslam Klasiklerini Okumak

Ders Katılımı

(Online: 30 kişi)


Dersin Özeti

Ders Sahra Dora’nın takdimi ile başladı. Sonrasında dersin genel çerçevesi bağlamında ders işlendi ve sonrasında soru cevap yapıldı.

Her okuduğumuz metin bizim yorumlayarak okuduğumuz metinlerdir.

Bu bağlamda 3 maddeden bahsedildi.

1. Metin kendi kendine bir anlam ifade etmez okuyucu durmadan kendi yorumunu oluşturur.

2. Objektif anlamanın mümkün olduğunu söylemek. Metinleri kendi tarihinde objektif bir bağlama oturtarak anlayabilmenin mümkün olduğunu söyler.

Alimlerin genellikle objektif anlamanın mümkün olduğunu anlamamızın Arapça ve grameri bilerek anlamamızın mümkün olduğunu söylemektedirler. Onların medreselerde yetişmesi, tarihsel bağlama oturtturma konusunda karşımıza çıkmaktadır.

Yaptığımız okumalardaki anlam arayışımız klasik dönemden çok farklı, ürettiğimiz metinler ve okuma şeklimizin de yine çok farklı olduğunu görmekteyiz.

Metinlere yaklaşımda tarihsel bağlamı, kullanılan literatür, etkili olan alimler ve yaşadıkları ortam, söylem analizi önem arz etmektedir. Bunun yanında alimlerin çevresi ve iletişimde olduğu kişileri bilmek ve o ağa hâkim olmak da önemlidir.

Her metin kendi dönemindeki sorulara cevap mahiyetinde ortaya çıkmıştır.

Gelenekte ilmin nakli ön planda olmaktadır. Bu nedenle metin üzerinden bir eğitim olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle günümüzdeki gibi yeni bir bilgi üretme amacıyla değil anlama odaklı olduğunu görmekteyiz.

Metinlere yaklaşımında tamamen objektif olunması pek mümkün değildir. Batıdaki yöntemlerin tamamen objektif bit tutumu yansıtacağı görüşü de doğru değildir. Sadece bir metodu değil birkaç metodu beraber kullanılarak daha sağlıklı bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Derste Bahsi Geçen Kitaplar


—–

Ön Okuma Metinleri


—–

İleri Okuma metinleri


——-



 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top