10 Eylül Pazar akşamı saat 22.00’de Ankara İlahiyat Fakültesi önünde toplandık. Gece yarısı Ankara’dan yola çıktık ve Mersin-Adana-Gaziantep güzergahını takip ettik.
Birinci gün (11 Eylül): Güne Halfeti’de kahvaltı yaparak başladık. Fırat Nehri kıyısındaki tekne turunda Eski Halfeti’yi keşfettik. Öğleden sonra dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe’yi ve müzesini ziyaret ettik. Akşam saatlerinde Eski Mardin’de yöresel yemekleri denedik. Ardından müdürlerimiz Tuncer Namlı ve Hüseyin Nazlıaydın ile, gezi boyunca bize eşlik eden hocalarımız Prof. Dr. Gürbüz Deniz ve Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt’un ev sahipliğinde buluştuk. Gün, yurtlara dönmemizle sona erdi.
İkinci gün (12 Eylül): Güne Artukoğulları döneminden kalma Kasımiye Medresesi’ni gezerek başladık. Ardından 5. yüzyılda inşa edilen Deyru’l Zaferan Manastırı’nı ziyaret ettik. Burada Mehmet Çelik hocamızdan Manastır’ın önemini ve oradaki anılarını dinledik. Aynı zamanda Mardin Metropoliti Saliba Özmen ile görüşerek manastırın kurumsal yapısına ve bölgedeki Süryani Hıristiyanlarına dair bilgiler aldık. Öğleden sonra, Roma döneminden kalma su sarnıçları ve nekropolü ile ünlü Dara Antik Kenti’ni gezdik. Günün geri kalanında Eski Mardin’e gelerek burada Mar Hırmız Keldani kilisesini ve Kırklar kilisesini de gezdikten sonra serbest zaman vererek geçirdik. Gün sonunda ise yurtlara döndük.
Üçüncü gün (13 Eylül): Üçüncü gün Midyat’ya bulunan 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı’na doğru yola çıktık. Bugün bize kurumumuzun yönetim kurulundan Halis Gökçek de eşlik etti. Mor Gabriel’de bulunan rehber, tarihini de anlatarak manastırı bize gezdirdi. Burada Prof. Dr. Mehmet Çelik hocamızın da Süryanice gramer öğretmeni olan Melfono İsa Garis ile görüşerek Süryanilerin bölgedeki yaşamlarına dair sohbet ettik. Ardından Kadim Mezopotamya inancının temsilcilerinden Yezidilerin mezarlıklarına ve terk edilmiş olan Mağara köye gittik. Gezi boyunca Mehmet Çelik hocamız bize oralardaki anılarını anlatarak bölge halkları ve inanışları ile ilgili bilgiler verdi. Ardından Midyat’ın ünlü pizzacılarından birinde yemek molası verdik. Günü, doğal güzelliğiyle ünlü Midyat Beyaz Su’da batırdık. Akşam ise Almanya Humboldt Üniversitesinden gelen Prof. Dr. Serdar Kurnaz, Dr. Aydın Süer hocalarımızla kaldıkları otelin konferans salonunda buluştuk. Serdar Kurnaz hocamızdan Almanya’daki ilahiyat eğitimine dair sunumunu ve Aydın Süer hocamızdan da Almanya’daki eğitim tecrübelerini ve çalışmalarını dinledik. Günü yurtlara dönerek tamamladık.
Dördüncü gün (14 Eylül): Güne Mardin Artuklu Üniversitesinde bizim katılımımızla düzenlenen programa giderek başladık. Abdullah Yasir Can’ın sunuculuğunda gerçekleşen programda, Prof. Dr. Ömer Bozkurt selamlama konuşması yaparken, kurucu müdürümüz Tuncer Namlı ve proje koordinatörümüz Hayrunnisa Akgün açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Gürbüz Deniz’in “Lisansta Akademiye Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?” başlıklı konuşmasını ve Prof. Dr. Mehmet Çelik’ten de manastır yaşamına dair yapığı konuşmasını dinledik. Öğleden sonra ise üniversitenin kampüsünü ve kütüphanesini gezdik. Üniversiteyi gezdikten sonra Kasımiye medresesine kısa süreliğine tekrar döndük. Günün geri kalanını ise dönüş saati olan gece 12’ye kadar Eski Mardin’de serbest vakit vererek geçirdik. Ardından ise Ankara’ya doğru yola çıktık.