Özgeçmiş

Doç. Dr.
Enis Doko
1987 yılında Makedonya’nın Ohri kentinde doğdu. Enis Doko, ODTÜ ileri fizik ve felsefe bölümlerinden derece ile mezun oldu. Koç Üniversitesi Fizik bölümünde Kuramsal İstatistiksel Kuantum Mekaniği alanında “Adiyabatik Dönen Spin-Momentum Bağlı Fermi Gazlar” teziyle Doç. Dr. Menderes Işkın danışmanlığında doktora çalışmasını tamamladı. Çalışma alanları; çok parçacıklı kuantum teorisi, ultrasoğuk atom fiziği, fizik felsefesi, bilim felsefesi, uzay-zaman felsefesi, din-bilim ilişkisi, analitik metafizik, matematik felsefesi ve din felsefesidir. Halihazırda İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümünde çalışmalarını sürdürmektedir.
Kitaplar:
- Allah, Felsefe ve Bilim, ed. Caner Taslaman – Enis Doko, İstanbul, 2013,
- Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası, ed. Caner Taslaman – Enis Doko İstanbul, 2015
- Bilimsel Gizemler ve Yalanlar, Destek, 2018
- Dahi ve Dindar Isaac Newton, İstanbul, 2011
- Allahsız Ahlak Mümkün mü?, İstanbul, 2019
- Metafiziğin Temelleri – Analitik Metafiziğe Giriş, Mana, 2020
- Güncel Kelam Tartışmaları, (Mehmet Bulgen ile) Müif Vakfı, 2020
- Güncel Kelam Tartışmaları II, (Mehmet Bulgen ile) Müif Vakfı, 2021
Çeviriler:
- Bilim ve/veya Din, Kelly James Clark, Destek, 2019
Enis Doko’nun Geleceğin Akademisyenlerini Arıyoruz Projesindeki Programları:
- 2021 yaz kampı; “Bilimsel Düşünme”
- 2021-2022 eğitim yılı bahar dönemi; “Metafizik Neyi Teklif Eder?”
- 2022-2023 eğitim yılı güz dönemi; “Sayısal ve Sosyal Bilimlerin Yöntemlerinin Mukayesesi”
- 2023 yaz kampı; “Metafiziğin Geleceği”
- 2024 yaz kampı; “Akıl Yürütme Nedir?”
Anadolu İlahiyat Akademisi
Geleceğin Akademisyenlerini Arıyor Projesi
Ders Raporu
Lisansüstü Sınıf Grubu
Tarih: | 2 Ağustos 2023 Çarşamba, 13.30 |
Ders: | Metafiziğin Geleceği |
Hoca: | Doç. Dr. Enis Doko |
İşleniş: | 15 Yüz yüze ve 22 Online |
Özet: | Genel Bakış:Ders iki oturumda işlendi genel iki parametre doğrultusunda; “metafizik konular gündem değiştikçe ve bilimsel gelişmeler yaşandıkça değişir” şeklinde işlendi. İçeriğe bağlı kalındı. Bu ise ilk cümledeki çizilen genel çerçevede anlaşıldı. Dersin Özeti: Birinci Oturum: Sunuş: Abdullah Yasir Can’ın sunumuyla ders başladı. Abdullah Yasir, programın oluşmasında ve destek aşamasında hocamıza teşekkür etti. Metafiziğin geleceği konusuyla ilgili açıklamalarını yaparken önceki derslerle bağlantılı olarak metafizik neden geri plana atıldı sorusuyla ilgili fiziğin daha ön plana çıkmasının ve fenomenoloji ve hermenötik gibi felsefi çabaların metafiziği tehdit etmesi olduğunu ifade etti. Ayrıca Enis Doko’nun gönderdiği sanal ve gerçeklik hakkındaki makalenin ele alınacak konunun konuşulmasındaki önemine değindi. Dersin Başlangıcı: Doko, metafiziğin geleceğinin nereye evrileceği ile ilgili farklı bir açılım yapması açısından metni gönderdiğini ifade ederek derse başladı. Bu yönü analitik felsefe literatürünün geliştiği yöne bağlı olarak tahmin ettiğini de ekledi ve bu tahminleri bizimle paylaşacağı bir ders olacağını ifade ederek derse başladı. Birkaç temel başlığa vererek derse genel bir bakış atılmasını sağladı. Bu başlıklar, metafiziğin nereye evrileceği noktasındadır. Ondan önce ise bir ön bakış vermek için konuyu açtı. Bu ön bakışı verebilmek ve felsefenin geleceğini görebilmek için iki temel paradigmadan bahsedilmiştir. Birincisi felsefenin gündemde olması, diğeri ise fiziğin veya bilimin değiştikçe metafiziğin de değişmesi. Metafizik problemlerin belli ihtiyaçlar çerçevesinde ortaya çıkmıştır. Günümüz felsefe tarihçileri klasiği daha çok önemseyerek günümüzü kaçırıyorlar. Günümüzü kaçırmak ne demek? Halkın gündeminde olan ontolojik problemlerin tartışılması. Örneğin klasik dönemde iman meselesini, kaderin, peygamberliğin doğasını tartışıyorlar. Bunların hepsi o dönemdeki toplumun gündemindeki sorunlardı. Günümüzdeki problemlerse günümüzdeki toplumun sorunlarıdır. Peki günümüzde gündemde olan şeyler nelerdir ve bunlar bizim ontolojimizi nasıl etkiler? Bu bizim birinci parametremiz. Metafizik hiçbir zaman fizikten bağımsız gelişmemiştir. İkinci parametremiz de budur. Neden Farabi ay-altı, ay-üstü alemden bahsediyor, neden Gazali ay yarılabilir mi sorunundan bahsediyor? Bunların hepsi metafiziğin fizikle olan bağını ifade ediyor. Fiziğin değişmesi metafiziği de değiştirir. Fizik veya bilim nereye evriliyor bunu da görebilmek gerekiyor dolayısıyla. Gelecekte Felsefe ile İnterdisipliner Çalışmada Kalacak Beş Alan Felsefe en interdisipliner olması gereken disiplindir. Günümüzde beş bilim alanının felsefeyle etkileşime girmesini bekliyoruz. Bu beş etkileşim gündemi belirleyecek. Bunlardan;
Bu problemler bitecek değil. 60’lı-70’li yıllarda başladı halen de devam ediyor. Muhtemelen özel ve genel görelilik birleştirilebilirse metafizik tartışmalar halen gündemde kalacak. Fizik ve felsefenin yakınlaşması ve sonuç üretmesini bekleyebiliriz. Nitekim bunu Oxford, Cambrigde, Pittsburg gibi üniversitelerde fizik ve felsefe ortak bölümler açılıyor.
Bunun Çözümü için klasik metafiziğe gidemeyiz. Modern dönem Descartes’e de gidemeyiz. Hatta Heidegger’e de gidemeyiz. Yüz yıl öncesine gittiğimizde boşluğa düşüyoruz. Çünkü yüz yıl öncesinde sanal gerçeklik diye bir şey yok ama bugün var.
Metafiziğin Ana Gündemi Nedir, Gelecekte Metafizik Neden Ölmeyecek?
(15 dk. Ara) İkinci Oturum: İkinci Ders Fizik Eksenli olacak.
Chatten gelen sorulara cevap verilerek ders bitirildi. |
Ön Okuma Metni: |
|
Bahsi Geçen Eserler: |
|