Özgeçmiş

Dr. Öğr. Üyesi
Hadi Ensar Ceylan
2008 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2009 yılında aynı fakültede İslam Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2011 yılında “Molla Hüsrev’in Delâlet Anlayışı ve Fürû‘a Yansımaları” başlıklı teziyle yüksek lisans, 2017 yılında ise Prof. Dr. İbrahim Çalışkan’ın danışmanlığında “İslam Borçlar Hukukunda Akdin Bağlayıcılığı” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Üçer aylık sürelerle 2006 yılında Şam-Suriye, 2017 yılında Amman-Ürdün’de çalışmalarda bulundu. Hakemli dergilerde yayımlanmış bilimsel makalelerinin yanı sıra Vaha, Müfredat ve Yinedergi gibi dergilerde yayımlanmış çok sayıda yazısı bulunmaktadır. İslam Borçlar Hukuku, Fıkıh Usulü ve Hilaf alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Halen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Kitap & Kitap Bölümleri;
- Klasikleri Okuma Yöntemi: İslami İlimlerin Klasikleri (ed. Ahmet Ziya Fıstıkçıoğlu ile birlikte), Eskiyeni Yayınları, 2024
- Ömer Nasuhi Bilmen, DİB Yayınları, 2022
- Hadi Ensar Ceylan, “Lafzın Manaya Delaleti Tartışmalarına Molla Hüsrev’in Katkısı,” Fuat Aydın, Metin Aydın, Muhammet Yetim (ed.), Osmanlı Düşüncesi Kaynakları ve Tartışma Konuları (İstanbul: Mahya Yayıncılık, 2019) içinde, ss.521-527.
- Cemil Kutlutürk-Hadi Ensar Ceylan-Fatma Merve Çınar, “Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hakkında Yurtdışında Yayımlanan Yazıların Değerlendirilmesi,” Eyüp Baş, Halide Aslan, Rabiye Çetin (ed.), Türkiye’nin İlahiyat Birikimi Ankara İlahiyat’ın 70 Yılı (1949-2019) (Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2019) içinde, ss.507-520.
Tercümeler:
- İbn Sina, “er-Risāletu’l-’Arşiyye fī Hakāiki’t-Tevhīd ve İsbāti’n-Nubuvve,” Çev: Gürbüz Deniz-Hadi Ensar Ceylan, Din Felsefesi Açısından Meşşâî Gelen-Ek-i Klasik ve Çağdaş Metinler Seçkisi IV, Recep Alpyağıl (ed.), (İstanbul: İz Yayıncılık: 2019) içinde, ss. 843-854.
Hadi Ensar Ceylan’ın Geleceğin Akademisyenlerini Arıyoruz Projesindeki Programları:
- 2020-2021 eğitim yılı güz dönemi; “İslami İlimlere Giriş” (Seminer Dizisi)
- 2020-2021 eğitim yılı bahar dönemi; “Klasik Fıkıh Kitaplarında İbadetlerin Tanzimi”
- 2021-2022 eğitim yılı bahar dönemi; “Temel İslam Bilimlerine Giriş” (Seminer Dizisi)
- 2022-2023 eğitim yılı bahar dönemi; “Fıkıh İlminin Temel Kavramları ve Anlaşılma Biçimleri”
- 2022-2023 eğitim yılı bahar dönemi; “Klasikleri Okuma Yöntemi (İslami İlimlerin Klasikleri)
Anadolu İlahiyat Akademisi
Geleceğin Akademisyenlerini Arıyor Projesi
2023-2024 Eğitim Yılı
Lisans 2. Sınıflar
Ders Raporu
İnanç Esasları ve İbadetler Grubu
Tarih: | 24 Şubat 2024 Cumartesi, 11.00 |
Ders: | Klasik Fıkıh Eserlerinde İbadetlerin Tanzimi |
Hoca: | Dr. Öğr. Üyesi Hadi Ensar Ceylan |
İşleniş: | Yüz yüze ve Online |
Özet: |
Klasik dönem ve Çağdaş dönem literatürüyle ilgili örnekler verilerek her yeni çalışmada konuların ele alınış şeklinin döneme uygun olarak daha anlaşılabilir hale geldiği üzerinde durularak değişimin içerikte değil içeriğin ele alınmasında olduğu vurgusu yapıldı. Örnek verilen ilmihallerin içeriği üzerinden yorumlamalar yapılarak söylenilen cümleler desteklendi. İlmihallerin kavramlar arasındaki ilişkilerin gözle görülür halde işlenilen bir zemin olduğundan bahsedilerek ibadet, muamelat, ukûbat ve husûmat başlıklarının arasındaki bağ ele alındı devamında ise ibadet kavramıyla konumu üzerinde duruldu. İbadetin fıkhın dört ana bölümünden biri olduğundan bahsedilerek bu alanda kullanılan ana kavramlar olan ‘taabbud, takarrub illallah, tâat’ın üzerinde duruldu. Bu kavramlar çerçevesinde de alanın kapsamına giren konular üst başlıklar (taharet, salat, zekat, savm, hacc) hakkında bilgilendirme yapıldı. İbadet alanı için bir zemin oturtulduktan sonra da bu alanın günümüz akademisindeki yeri, modern hukukun İslam hukukuna bakış açısı ve ibadet alanındaki ihtilaflar başlıkları altında açıklamalar yapılarak ders bitirildi.
|
Ön Okuma Metni: |
|
Bahsi Geçen Eserler: |
|